İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Özlem Gürses’in sunumuyla düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin “Yürüyüşe Davet” başlığıyla düzenlenen üçüncü gün oturumu değerli uzman ve konuşmacıları ağırladı. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in de konuşmacı olarak katıldığı oturumda, Girişimcilik sunumu yer aldı. Kongrede konuşma yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Yelkenbiçer, “İfade etmek isterim ki 100 Yıl önce Türk ekonomisine yön veren kongrenin 2. Yüzyılına girerken de yine aynı duygularla ve yoğun çalışmalarla geçtiği hislerini taşıyorum. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer olmak üzere değerli ekibine böylesine kapsayıcı bir ortam yarattıkları için teşekkür ederim” dedi. Girişimcilik Nedir? Girişimcilik Ekosisteminin Dünyadaki Gelişimi, Girişimci Yaşam Döngüsü, Melek Yatırımcılık ve Girişim Finansmanı, Türkiye Girişimcilik Ekosistemi başlıklarında gerçekleşen sunumunda EGİAD’ın girişimcilik yolculuğu da aktaran Yelkenbiçer yaptığı sunumda, “Elimizdeki en büyük değer gençlik kavramıdır” diyerek, genç girişimciliğin önemine vurgu yaptı.
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Türkiye’nin girişimcilik yolculuğunun 1923’te İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar, milli burjuvaziyi, başka bir ifadeyle ulusal girişimcileri oluşturma hedefiyle başladığını hatırlattı. Bugün gelinen noktada girişimciliği yeniden hâkim kılmanın zorunluluğuna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Girişimciliği âdeta bir “memleket meselesi” olarak gördüğümü aktarmak istiyorum. Biz girişimciliğin hem kuruluşlar hem de bireyler için sürdürülebilir başarıyı getiren ortak bir anahtar olduğuna inanıyoruz. İkinci Yüzyıl’ın İktisat Kongresi’nin Avrupa’nın Orta-Çağ’da yaşadığına benzer bir Rönesansın, yani “yeniden doğuşun” miladı olmasını dilerim. Bu topraklarda Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken, elimizdeki en büyük değer gençliğimizdir. Nasıl ki çok büyük zorluklar içinde kurulan cumhuriyetimiz büyük bir atılımla bugünlere geldiyse; Türkiye özgür girişimcileri ile yenilikçi teknolojilere imza atacak, yeşil dönüşümü tamamlayacak, dijital dönüşümde ve bilimsel gelişmede öncü olacak, beyin göçünün önüne geçecek, refahı daha adil dağıtacak, toplumdaki tüm eşitsizlikleri ortadan kaldıracak. Dilerim ki bu kongre bir milat olsun. İkinci yüzyıl hepimizin olsun” dedi.
Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Özlem Gürses’in sunumuyla yapılan oturumlarda ilk konuşmacı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk’tu. Pamuk, Cumhuriyetin ekonomisinin bugün 100 yılında başka bir yerde olduğunu söyledi. Bielefeld Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Thomas Faist’in çevrimiçi bağlandığı kongrede gerçekleştirdiği sunumda iklim krizinin yarattığı göç ve bunun etkisi ile ortaya çıkan çatışma riskine dikkat çekti. Boğaziçi Üniversitesi Modern Türkiye Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Karaömerlioğlu ise, “1923 ile 2023 Sonrasına Yürümek” başlıklı konuşmasında 100 yıl önce gerçekleşen kongre ile İzmir’in geleceğin Türkiye’sinin ufku ve umudunun önünü açtığını belirtti. ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer de sunumunda eskinin kadim kültürü ile Cumhuriyet kültürünün birbirine eklemlendiğini belirterek son 20 yılda rövanşist bir süreç yaşandığına dikkat çekti. “Bilim toplumu olmak ya da olmamak” başlıklı sunumunda yeni çıkan bilgisayar programları ve yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı değişim etkisine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Say’dan sonra Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota da servet dağılımındaki adaletsizliğe vurgu yaptı. ESİAD Ekonomi Gözlem Grubu Başkanı ve ekonomist Muhittin Bilget ise 1980- 2021 arasında geçen sürede Dünya ve Türkiye ekonomisinin gelişimini karşılaştırarak ülkemizin dünya ekonomisinden aldığı payı artırmak için yeni strateji ve yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.