Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin (EGİAD) 80. Ege Toplantısı, İzmir Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Yemeksepeti Kurucu Ortağı Nevzat Aydın’ın konuk konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe oda, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, girişimciliğin gelecek için itici güç olduğunu belirterek, “Biliyoruz ki; karbon salınımını bitirecek olacak da dijital iş modelleriyle ülkemizin beyin göçünü tersine çevirecek olan da toplumda kadına güçlendirecek olan da toplumdaki tüm eşitsizlikleri ortadan kaldıracak olan da gençler, girişimciler ve sosyal girişimciler olacak” dedi.

“EGİAD Melekleri, Yılın Melek Yatırım Ağı seçildi”

Girişimciliğin daha güvenli geleceğin en önemli itici gücü olduğunu belirten Yelkenbiçer, “EGİAD bir gençlik organizasyonu ve 32 yıllık geçmişinde binlerce girişimci barındırmakla kalmıyor, kurumsal olarak da girişimciliği hemen tüm faaliyetlerinin merkezinde tutuyor. Ama lütfen bu girişimcilik sözümü yalnız iş hayatı, yeni şirketler kurma veya yeni markalar yaratma şeklinde düşünmeyin çünkü tamamen toplum yararına odaklanan sosyal girişimcilik de bunun bir parçası. Toplumsal hayatımızın her adımında ve her katmanında girişimcilere ihtiyacımız var. Yani beklenenden çok daha az kaynakla, tahmin edilenin çok üstünde başarı sağlayan” insanlara. EGİAD olarak, girişimciliği teoride bırakmıyor, ülke çapında tüm paydaşlarımızın takdirine mazhar olan bir çalışkanlıkla onu eyleme döküyoruz. 2015’te EGİAD Melekleri’yle bölgemizin ilk lisanslı melek yatırım ağını kurarak öncülük etmek, EGİAD oyun girişimciliği fonu ve kuluçka merkezini kurmak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Mahmut Özgener’in liderliğinde yürüyen IZQ projesine ilk gününden itibaren en aktif destek veren kurum olmak, teknoparklardaki yönetim kurulu üyeliklerimiz, gençlere yönelik olarak da TÜSİAD ile birlikte yürüttüğümüz ‘Bu Gençlikte İş Var Ege’ projemiz ve uluslararası liseler arası girişimcilik yarışması olan Diamond Challenge Türkiye temsilciliği bu somut işlerden sadece birkaçı. Son olarak geçtiğimiz hafta EGİAD Melekleri olarak Eurıtech Avrasya Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Ödülleri’nde ‘Yılın Melek Yatırım Ağı’ seçildiğimizin müjdesini de paylaşmak isteri” ifadelerinde bulundu.
“Yemeksepeti dünyada marka imajımızı değiştirdi”

Aydın’ın iş hayatı yolculuğunun Türkiye’ye etkilerini de değerlendiren Yelkenbiçer, “Aydın 2001’de 2 ortağıyla birlikte Yemeksepeti’nin kurucusu. Şirket ilk 5 yıl hiç kâr etmiyor ama yazılım, müşteri deneyimi, ödeme sistemleri, lojistik yönetimi gibi alanlarda sürekli teknoloji geliştiriyor. Yemeksepeti ilk yatırımını 2008’de alabiliyor. 2012’de ise dünyanın en büyük 10 yatırım fonu arasında yer alan General Atlantik’ten aldığı yatırımla tüm dikkatleri ülkemize çekiyor. Bu fonun Türkiye’de ilk yatırımı olması da çok önemli ve bütün Türk start-up ekosistemi için bir anlamda yol açıyor. 2015’te gerçekleşen büyük satışla Yemeksepeti’nin hisseleri tam 589 milyon dolara alınıyor. Bu değer hepimizin algısını baştan sona değiştiriyor çünkü en büyük sanayi yatırımlarımızın, en büyük şirketlerimizin değerine ulaşmakla kalmıyor, tüm dünyada marka imajımızı değiştiriyor. Uluslararası yatırımcıların artık Türk piyasasına çok daha fazla odaklanması sonucunda da her sektörden Türk girişimcilerinin en büyük eksiği olan sermayeye ulaşım imkânı artıyor. Bu büyük satışla birlikte yalnız şirketi değil, sahibini de dünyanın en ilgi çeken girişimcileri arasına taşıyan olay gerçekleşiyor. Aydın şirketin satışından elde ettiği bedelin 27 milyon dolarını, 114 çalışanına dağıtıyor” diye konuştu. Yelkenbiçer, “Aydın yalnız kendi işi- kendi şirketiyle sınırlı kalmıyor ve ülkemizin en büyük melek yatırım ağlarından olan Galata Business Angels’ın kurucu ortaklarından ve uluslararası girişimci ağı GEN’in Türkiye’deki kurucusu oluyor. Yine girişimcilik desteği veren Endeavour Türkiye’nin de yönetim kurulu üyesi. Bu şekilde Türkiye’deki start-up girişimciliğine destek vermekle kalmıyor, 40’tan fazla girişime bizzat yaptığı 20 milyon dolarlık yatırımla da sektörden kazandığını tekrar sisteme geri veriyor. Büyüme ve gelişmeye hizmet ediyor” dedi.

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Yardımcısı Yiğit Tatış ise, İzmir’in girişimcilik yolculuğuna ilişkin değerlendirmede bulunarak, “İstanbul yazılımla ilgili sıralamada dünyada 66. İzmir Ankara’nın da gerisinde 430. sırada. Oysa bu konuda büyük bir ilgi ve potansiyel sözkonusu. İzmir’in İlk 100’e girmesi hedeflenmeli” dedi.

Nevzat Aydın’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı ve girişimcilik deneyimlerini paylaştığı, yoğun katılımla gerçekleşen EGİAD 80. Ege Toplantısı’nda; girişimcilik deneyimi ve tecrübeleri hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Yemeksepeti markasının yükseliş sürecini anlatan Yemeksepeti Kurucu Ortağı Nevzat Aydın, “Yemeksepeti şu an 70 bin restoranla çalışıyor ve o restoranların ciddi anlamda sipariş almasına hizmet ediyor. Türkiye’deki internetin yapı taşlarında Yemeksepeti’nin ciddi yeri var. Biz internetin ilk zamanlarında o kadar bize özel sıcak bir proje kurmuşuz ki, internette ciddi yol kat ettik. Yemeksepeti en son günlük 900 bin siparişe ulaşmıştı. Bu anlamda Çin ve Amerika’dan sonra üçüncü sırayı aldı. Geri dönüp baktığımızda evet iyi bir şeylere imza atmış diyorum aksi nankörlük olur. İlk başlarda çok zordu. Sipariş verirken not yazardık siparişten sonra internetten çıkın sizi arayabilelim derdik çünkü internet telefonlarla bağlantılıydı. İlk başlarda kullanıcı bizim ne yaptığımızı anlamadı. Bizi arıyorlardı biz sipariş verdik ama gerçekten gelecek mi diye. Çünkü bedavaya hizmet veriyorsunuz. Her ilk siparişini vereni telefonla aramaya başladık siparişinizi aldık 40 dakikaya gelecek diye. Temelleri doğru attık ki 21 sene sonra hala inanılmaz rakamlara rağmen 1 numara devam ediyor Yemeksepeti” dedi.

“Uzanlar almak istedi, satmadık”

‘Ben başarılıysam, Nevzat Aydın olarak dönüşümü gerçekleştirdiğim için oldu’ diyen Aydın, “Yemeksepeti satıldığında 11 ülkede vardı. Bu ülkedeki insanları aynı hedefe yönlendirmek gerekiyor, bu da ayrı bir yeti. Ben bıraktığında Yemeksepeti devasa bir yapıydı, hala da öyle. Bir gün 5 kişiden, 9 bin kişinin çalıştığı bir yapıya dönüşeceksiniz deselerdi inanmazdım. Şirketin önünde olmak gerekiyor, dibe atılmış bir çıpa olmamak gerekiyor. Sürekli geliştirmek gerekiyor kendini. Kendinizi geliştirmediğiniz takdirde CEO olarak, şirketi yavaşlatmış oluyorsunuz” diye konuştu. Şirketi daha önce de satın almak isteyenlerin olduğunu ve her seferinde ortaklarına karşı satmayalım diyen tarafın kendisi olduğunu söyleyen Aydın, “Ortaklarım bu konuda daha ılımlılardı. İşi kuralı 4 ay olmuş Uzan grubu 800 bin dolar teklif etti. Payıma 300-400 bin dolar düşecekti. Ama şirketin ne kadar büyüyebileceğini o kadar gördük ki. 2010’u görürsek çok iyi yerlere geleceğimizi biliyordum. Ne zaman satsak erken olacaktı. Niye sattım diye soruyorlar ortam öyle gerektirdi. Ortaklarıma hayır satmayacağız büyüyeceğiz diyen biri olmak istemedim artık. Satma konusunda pişmanlık yok. Hele ki şu anki enflasyonist durumunu, firmaların bedava yemek dağıtmak zorunda kaldıklarını gördüğüm zaman iyi ki satmışım diyorum” ifadelerini kullandı.

“İzmir’in avantajları fazla”

Onlarca projeye melek yatırımcı olarak destek veren Aydın, Türkiye’de giderek daha iyi eğitimli bir jenerasyonun girişimci olmaya başladığını söyledi. Türkiye’ye yatırımcı girmesinin zorlaşması ve yatırımda Türkiye’nin ilk tercih olmamasının girişimcilik ekosistemini olumsuz etkilediğini belirten Aydın, “72 projeye melek yatırım yapıyorum. Girişimcinin hayaline giden yolda onunla yürümeyi, problemlerine birlikte kafa yormayı çok seviyorum. Benim yatırımcı olma sebebim bu. 46 yaşındayım içimde bir tane daha Yemeksepeti yapacak hırs var mı bilmiyorum ama çok tecrübeliyim. Ben de bu tecrübeleri başka girişimcilere aktarabilirim, bu yüzden yatırım yapıyorum. Maddi anlamda değil ama girişimcisi ruhumu besleme anlamında, melek yatırımcılığı faydalı buluyorum” dedi. Türkiye’de bilişimin İstanbul çevresinde geliştiğini fakat çok fazla ilden, özellikle oyun anlamında gelişen girişimlerin olduğunu gördüğünü ifade eden Aydın, “Bu çok sevindirici. İzmir’in İstanbul karşısında ne kadar şansı var bu çok zor bir soru. Bütün şirketlerin genel merkezleri neredeyse İstanbul’da, onların networkları İstanbul’da. Umarım melek yatırımcı sayısı, yapılan yatırım sayısı ciddi anlamda artar. İzmir’in hem yaşam, hem hava koşulları, hem trafik, hem de hayat anlamında İstanbul’a göre avantajları var, umarım bunlar olur” şeklinde konuştu.

Programın sonunda, Yemeksepeti Kurucu Ortağı Nevzat Aydın’a ve EGİAD’a katılan yeni üyelere de plaketleri takdim edildi.